VTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM Slideshow

Historic Data

Η Σαμιακή Γη είναι μία πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου -  Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, για την υποστήριξη της τοπικής αγροτικής παραγωγής με σύγχρονες εφαρμογές πληροφορικής και επικοινωνιών στη Σάμο, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012, πήρε τη σημερινή της μορφή τον Απρίλιο του 2013 και συνεχίζει να εξελίσσεται. 

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία συνολικής υποστήριξης των τοπικών παραγωγών για την παραγωγή, την τυποποίηση και προώθηση των προϊόντων τους, με σχεδιασμένη όλη την αλυσίδα των εμπλεκόμενων επιχειρηματιών «από το χωράφι στο ράφι», που υλοποιείται από φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με συνεργασία των Τμημάτων Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων (Σάμος) και Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής (Λήμνος), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τοπικούς παραγωγούς.                                                                                                                                                     Η επιλογή των τοπικών προϊόντων γίνεται με τη στρατηγική «Πίσω στο μέλλον» (Back to the future). 

Η ιδέα περιλαμβάνει την αναβίωση ιδιότυπων και «ξεχασμένων» προϊόντων αγροτικής παραγωγής, ικανών να παραχθούν, και να αποτελέσουν σήμερα ελκυστικά, μοναδικά για τον καταναλωτή, σύγχρονα διατροφικά προϊόντα (brand names). Επίσης περιλαμβάνει την επισήμανση μοναδικών προϊόντων σύγχρονης παραγωγής, και τη δημιουργία μιας κοινής εταιρικής εικόνας «ομπρέλας» για τα εν λόγω αγροτικά προϊόντα της Σάμου.

Στη συνέχεια θα γίνεται η σύνδεση των προϊόντων των άλλων νησιών του Β. Αιγαίου (πχ Aegean foods), όπου κάθε παραγωγός θα διατηρεί την αυτονομία του (ξεχωριστή τελική ετικέτα) αλλά θα λαμβάνει οφέλη από τις κεντρικές δράσεις υποστήριξης και διάδοσης.

 

Η Συνεργασία των δύο Πανεπιστημιακών Τμημάτων Σάμου – Λήμνου  και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου συνοψίζεται στις εξής δράσεις:  

  • Επιλογή των «ξεχασμένων», ποιοτικών, ιδιαίτερων, τοπικών αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τοπικούς παραγωγούς, και σχεδιασμός, και καθοδήγηση της αλυσίδας παραγωγής και αποτελεσματικής προώθησης αυτών (Πρώτη επιλογή/πιλότος : Φάβα Σάμου).
  • Ανάπτυξη όλων των απαραίτητων σημείων και δημιουργία υλικού στο διαδίκτυο (Web Site / Social Media / Ανεύρεση-Δόμηση Υλικού).
  • Ηλεκτρονική έρευνα αγοράς για τα σημαντικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.
  • Υποστήριξη στην τυποποίηση προϊόντων (εταιρική εικόνα, λογότυπα, ετικέτες).
  • Υποστήριξη στην οργάνωση και στις εφαρμογές πληροφορικής (κοστολόγηση, πληροφοριακά συστήματα, ιχνηλασιμότητα, κλπ).
  • Υποστήριξη της Συμβολαιακής Καλλιέργειας, και της δημιουργίας της αλυσίδας προώθησης των από το χωράφι στο ράφι.
  • Συντονισμός της συνεργασίας των εμπλεκομένων επιχειρήσεων & δικτύωση και υποστήριξη των επιμέρους δράσεων.

Ήδη στη διοργάνωση «Ημέρες γαστρονομίας» που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη 24-26 Μαΐου 2013, συμμετείχαν επιχειρήσεις από Σάμο & Λήμνο.

Επόμενα βήματα για τη Σαμιακή Γη είναι η ανάπτυξη και άλλων καινοτόμων υπηρεσιών (εκπαίδευση παραγωγών, γαστρονομικός τουρισμός, νέοι τρόποι προώθησης, στοχευμένες έρευνες αγοράς, προσέλκυση αγοραστών, δημοσιότητα) η παραγωγή και άλλων προϊόντων, και η σταδιακή ένταξη παραγωγών της περιφερειακής ενότητας Σάμου και η περαιτέρω ανάπτυξη επιχειρηματικών ιδεών, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς αλλά και στελέχη της αγοράς της περιοχής (τριπλή έλικα ανάπτυξης μέσα από τη συνεργασία πανεπιστημίων, επιχειρήσεων και δημόσιας διοίκησης). 

Συμπερασματικά θεωρείται ότι το συνολικό εγχείρημα, πιλοτική εφαρμογή έξυπνης εξειδίκευσης σε νησιωτικό χώρο μπορεί να εφαρμοσθεί ως καλή πρακτική και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, εφ’ όσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες ανθρώπινου και υλικοτεχνικού δυναμικού. 

 

Στην αρχική ομάδα του έργου περιλαμβάνονται οι: 

  • Νίκη Κυριακού, Μένη Τσακουμάγκου, Μάκης Ευαγγέλου (Μεταπτυχιακοί , Φοιτητές, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σάμος) 
  • Νίκος Αποστολάκης (Παραγωγός Φάβας, Σάμος) 
  • Γιώργος Κατσικογιάννης (Γεωπόνος, Περιφέρεια Β. Αιγαίου, Σάμος) 
  • Φωτεινή Μιχαηλίδου (Γραφείο Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σάμος) 
  • Πολυκράτης Κωνσταντινίδης (Σύμβουλος Αντιπεριφερειάρχη, Σάμος) 
  • Δημήτρης Σκάλκος (Επ. Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής, Παν. Αιγαίου, Λήμνος) 
  • Γιάννης Χαραλαμπίδης (Επ. Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων, Παν. Αιγαίου, Σάμος)