VTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM Slideshow

Γαστρονομικός Τουρισμός

Ο γαστρονομικός τουρισμός  είναι ένα είδος τουρισμού όπου κυριαρχεί η κουλτούρα της τοπικής κουζίνας και οι ταξιδιώτες αναζητούν γαστρονομικές εμπειρίες , μοναδικές σε κάθε τόπο.

Ο γαστρονομικός τουρισμός αναδεικνύεται η  νέα τάση που επικρατεί στον χώρο του τουρισμού παγκοσμίως. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το 44% των ταξιδιωτών σε όλο τον κόσμο, θεωρούν την τοπική γαστρονομία πρωταρχικό παράγοντα επιλογής προορισμού για διακοπές.

  Η σημασία της ελληνικής γαστρονομίας για τον τουρισμό στην Ελλάδα αποδεικνύεται μετά από έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) το 2009. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, μια επένδυση της τάξης των 400.000 € σε διαφήμιση και μάρκετινγκ, είναι ικανή να φέρει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις επιλογής γαστρονομικού προορισμού, μέσα σε 5 χρόνια. Εγχείρημα που θεωρείται εύκολο, αφού  η Ελλάδα  διαθέτει μια τεράστια μεσογειακή κουζίνα.

Η Ελλάδα έχει να επιδείξει  μια πλούσια  ποικιλία προϊόντων του πρωτογενούς τομέα και μια εξαιρετικά μεγάλη συλλογή παραδοσιακών συνταγών.  Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή έχει αναδειχθεί ως το βέλτιστο μοντέλο υγιεινής διατροφής καθώς τα οφέλη της είναι εμφανή και αποδεδειγμένα. Παρόλα αυτά,   ο γαστρονομικός τουρισμός στην Ελλάδα δεν έχει αναπτυχθεί τόσο ώστε να την κατατάσσει σε μια ανταγωνιστική θέση σε σχέση με την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.