VTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM Slideshow

Παραδοσιακές Συνταγές

Φάβα 

 

Η Σαμιώτικη φάβα μαγειρεύεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια ως κύριο πιάτο, όμως τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του ως ορεκτικό, κυρίως στις ταβέρνες και τα εστιατόρια του νησιού. Η Σαμιώτικη φάβα είναι γευστική, συμπεριλαμβάνεται στις βασικές τροφές της μεσογειακής διατροφής και φημίζεται για τον λιγοστό χρόνο που απαιτείται για το μαγείρεμά της. 

 

Υλικά:

½ κιλό Σαμιώτικης φάβας

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 μικρό ξερό κρεμμύδι

Αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση Συνταγής:

Πλένετε πολύ καλά τη φάβα και τη στραγγίζεται. Τοποθετείτε τη φάβα στην κατσαρόλα, προσθέτετε το ξερό κρεμμύδι (ολόκληρο), το ελαιόλαδο, αλάτι – πιπέρι και νερό μέχρι να τα σκεπάσει ελαφρός. Τα βράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσει. Δεν ξεχνάτε να ανακατεύεται συχνά, κυρίως προς το τέλος και ίσως χρειαστεί να την ξαφρίζεται σε συχνά διαστήματα. Όταν χυλώσει είναι έτοιμη για σερβίρισμα. 

 

 

Μικρά Μυστικά:

Μπορείτε να την κάνετε και πολτό (σε μίξερ ή χτυπώντας την στο χέρι). Την σερβίρετε προσθέτοντας μπόλικο ελαιόλαδο και αλάτι. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση σερβιρίσματος είναι να ψιλοκόψετε κρεμμύδι και να προσθέσετε μαιντανό και λίγο χυμό λεμονιού. 

Τα παλαιότερα χρόνια, τσιγάριζαν ψιλοκκομένο κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και την σερβίριζαν προσθέτοντας και κάπαρη.